Kale Chips

I love kale and we can only get it during this time of the year in Sweden, from end of october to beginning of january. So I eat lots of it while I can 🙂 I love it raw in sallads, in smoothies and of course it is delicious as chips….

För Svenska kolla längre ner 😀

2013-11-06 20.52.31

I found this recipe online last year around this time, and I forgot how yummy it is http://jeanetteshealthyliving.com/2012/11/sesame-garlic-kale-chips-recipe.html… I have tried a few different types of store bought kale and I don’t like them. Don’t know why they taste completely different. I omitted nutritional yeast.

PhotoGrid_1383775986517

Ingredients

 • 1 bunch curly kale, stems and veins removed with a sharp knife (about 13 cups of leaves)
 • 1/4 cup raw sesame seeds, ground in a coffee grinder or mortar and pestle
 • 1 teaspoon garlic powder
 • 1 teaspoon onion powder
 • 1 teaspoon salt
 • 3 tablespoons olive oil

Directions

 1. Preheat oven to 300 degrees
 2. Wash and spin dry kale leaves in a salad spinner. Remove kale leaves and place in a single layer on a cloth or paper towel. Gently blot any excess water from the leaves. Let air dry until no more moisture remains on the leaves (about 30-45 minutes). I don’t have the patience to wait so I patted them dry with paper towel 🙂
 3. Place kale leaves in a large bowl and toss well with remaining ingredients, making sure each leaf is seasoned.
 4. Transfer kale leaves to 2-3 cookie sheets (depending on the size) lined with parchment paper, making sure kale leaves are in a single layer.
 5. Bake for 5 minutes. Turn leaves over. Bake another 5 minutes. Some leaves will turn dry and crunchy faster than others; remove the ones that are done, then return cookie sheet to over and continue to bake another 2-4 minutes, checking every few minutes, turning the leaves over, and removing the ones that are done. Be careful as kale leaves burn easily.

There are a few tricks to making baked Kale Chips:

 1. Make sure all the hard veins and stems are removed from the kale leaves
 2. Make sure all the leaves are coated with the seasoning and some oil
 3. Turn the leaves over halfway through the total baking time to ensure proper crisping
 4. Remove the crunchy pieces as they bake and continue flipping the pieces to get them to crisp up properly

Swedish

Jag älskar grönkål och vi kan bara få tag på det under denna tid på året i Sverige, från slutet av oktober till början av januari. Så jag äter massor av det medan jag kan 🙂 Jag älskar den rå i sallader, i smoothies och naturligtvis är det läckra som chips ….

2013-11-06 20.11.40

Jag hittade detta recept på nätet förra året runt denna tid, och jag har glömt hur smaskiga det är http://jeanetteshealthyliving.com/2012/11/sesame-garlic-kale-chips-recipe.html … Jag har provat att köpa några olika märken av grönkål och jag tycker inte om dem. Vet inte varför de smakar helt annorlunda. Jag utelämnade närings jäst från receptet.

Ingredienser

1 knippa Grönkål, skär bort stjälkar och vener bort med en vass kniv (ca 13 koppar löv)
1/4 dl råa sesamfrön, mals i en kaffekvarn eller mortel och stöt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
3 msk olivolja

Gör så här

 1. Värm ugnen till 175 grader
 2. Tvätta och snurra torra grönkål löv i en sallad spinner . Ta grönkål blad och placera i ett enda lager på en trasa eller pappershandduk . Försiktigt klappa överflödigt vatten från bladen . Låt lufttorka tills ingen mer fukt kvar på bladen ( ca 30-45 minuter ) . Jag hade inte tålamod att vänta så jag klappade dem torra med hushållspapper 🙂
 3. Placera grönkåls bitarna i en stor skål och blanda väl med övriga ingredienser , se till att varje blad är kryddat .
 4. Överför grönkål löv till 2-3  plåtar ( beroende på storlek ) klädd med bakplåtspapper och se grönkål bladen är i separerade i ett enda lager.
 5. Baka under 5 minuter. Vänd bladen och grädda ytterligare 5 minuter . Vissa löv blir torrt och krispigt snabbare än andra , ta bort de som görs , sedan tillbaka cookie blad till över och fortsätta att grädda ytterligare 2-4 minuter , kolla med några minuters mellanrum , vända bladen över , och ta bort de som är gjort . Var försiktig som grönkål löv bränns lätt.

Det finns några knep för att göra bakade Kale Chips :

 1. Se till att alla hårda vener och stjälkar tas bort från grönkåls bladen
 2. Se till att alla bladen masseras in med krydda och olje blandningen.
 3. Vänd bladen över halva den totala gräddningstiden för att få bästa krispighet.
 4. Ta bort de knapriga bitar som är klara och fortsätta vända bitarna för att få dem klara.

2013-11-06 20.36.53

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s